WSU Everett Building Sets Gold Standard for Campus Design



Washington State University’s Everett Building sets the tone for WSU’s newest campus. The new campus will expand access to STEM-focused programs, and the new building truly pays homage to this field of study. It is the building that will define the campus. Paired with Everett Community College across the street, the campus creates a comprehensive educational district where students can seek higher education of all types.

Read on below

Our featured videos

The campus is 1.5 hectares. The west edge of the building traces North Broadway, a busy street. On the south side is a large plaza, a unifying area where busy students will pass on their way to class. On the north side, there is a courtyard designed for studies, events, quiet reflection and activities.

Related: PSU’s LEED Platinum School of Business Offers Regionally Sourced Wood

A red reception in the lobby of a building.  Two people stand behind the desk.  On the left is the entrance to a wooden staircase.

The building includes a four-story atrium known as the Innovation Forum. This area connects two entry points. Inside the building, you can also find a multi-level conference room, a media-rich classroom, student service areas, and a student lab. The building also includes faculty offices, conference rooms, classrooms, student seminar rooms and engineering laboratories.

The stairwell of the wooden staircase of the building.

A wooden staircase is the highlight of the atrium. It is custom bent and made with glued slat stringers. The staircase was made from regional materials and pays homage to the Pacific Northwest lumber industry.

A space where students sit to study, surrounded by large bay windows.

As for the sustainable characteristics of the project, the Everett building is LEED-Gold certified. In fact, the building’s thermal envelope exceeds state energy code standards by 10%. During this time, windows and louvers work mechanically to provide natural ventilation. The hydronic radiant floor reuses heat from the building’s data center, and an array of photovoltaic panels on the roof help deliver energy. There is also a 20,000 gallon cistern that catches rainwater. This system provides 100% of the toilet and urinal flush water needed from September to June while diverting the excess to irrigation.

+ SSR partnership

Photography © Benjamin Benshneider



Source link

Previous Halo Infinite Samurai Spartan costume will be unlockable in the first multiplayer season
Next Dollarboyz leader detained in Dominican Republic for possible child trafficking